Käyttöliittymäaiheisessa blogissamme seuraamme digitaalisen suunnittelun trendejä ja muita graafisen alan oikkuja.

Suositut aiheet

Apple AR Augmented Reality Fun HCP Ideat Innovaatio Inspiraatio Konsepti Käyttöliittymä Käyttöliittymäsuunnittelu Meego Mobile OSX Software Tekniikka Teknologia Tuote UI valokuva Web Windows 8

Applen design-harharetket

Yleensä uuteen OSX-versioon päivitettyään menee hetki että tottuu muutoksiin, mutta yleensä Applen tekemiin päätöksiin on jälkeenpäin tyytyväinen. Asiaa kun miettii niin yleensä muutoksissa on todella järkeä, kuten esimerkiksi hiiren scrollaus-suunnan vaihtaminen 10.7 “Lion” päivityksen myötä.

Olen käyttänyt Lionia jo kuukausia, enkä vieläkään ole tottunut osaan muutoksista, osasta olen edelleen jopa hieman suivaantunut. Miksi tuoda iPadista ja iPhonesta turhia ominaisuuksia työpöytäympäristön puolelle?

Ikonit

Ikonit, varsinkin Mailissa, ovat nyt tasaharmaita ja oikean painikkeen löytäminen vaatii aina pienen hetken mietinnän. Aiemmin oikean löysi aina intuitiivisesti. Lisäksi aivoja rasittaa ikonien samankaltaisuus, 6.-8. ikoni sekoittuvat kuva-aiheina keskenään.

Muuta moitetta Mailista ei kyllä löydy, hyvä sovellus!

Kalenteri

Muutos josta olin eniten suivaantunut on tapahtunut kalenterissa (kuva alla). Graafisesti aivan kamala “nahkalookki” on pitänyt tuoda iPadista myös emo-OSX:ään. Ennen sovellus oli väriltään muuhun käyttöliittymään sopiva, vakava harmaa. Uudessa versiossa on revityt sivut ja kaikki!

Muutenkin Applen design dokumentoinnin kohta jossa rohkaistaan tuomaan fyysisen maailman elementtejä sovelluksiin on mielestäni sääntö joka kaipaa kyseenalaistamista. Joiltain osin ymmärrän että jotta käyttäjä ymmärtäisi mistä on kysymys, kannattaa joitain tunnettuja elementtejä suosia. Reaalimaailman vangiksi ei kuitenkaan kannattaisi jäädä, sillä miksi meillä on näitä laitteita jos kaikki pitäisi tehdä samaan tapaan kuin historiallisesti? Informaation esittäminen ruudulla tarjoaa omat etunsa, joten niitä kannattaa hyödyntää sen sijaan että pysytään reaalimaailman lainalaisuuksien kahleissa.

Kalenterin kuukautta vaihdettaessa näytetään tarpeeton sivunvaihtotransitio. Ilmeisesti wow-efektiä on haettu, mutta käytännössä efekti vain vie aikaa ja turhauttaa. Ymmärrän kyllä muutenkin että se kuukausi vaihtuu! Samoin Lionissa on tuotu transitioita muuallekin tarpeettomasti, esim. dialogeihin.

Lisäksi sovelluksessa näytettävät kalenterit on nyt piilotettu erillisen “Calendars” -painikkeen alle. Ennen kaikki kalenterit sai nopeaa käyttöä varten vasempaan laitaan kiinteästi näkyviin ja uusi kalenterimerkintä tuli automaattisesti siihen kalenteriin joka oli vasemmalta valittuna. Lisäksi kalenteritapahtumaa tuplaklikkaamalla ei enää pääse suoraan muokkaamaan tapahtumaa, vaan aukeavasta lisätiedosta on valittava erikseen “edit”.

Kaikin puolin takapakkia käytettävyyden ja graafisen lookin suhteen!

Ja btw, en kestä sekakielisyyttä sovelluksissa. Pidän käyttöjärjestelmästäni englanninkielisenä, mutta kun päivämäärämuoto on valittu suomeksi, näytetään kuukaudet ja viikonpäivät suomeksi vaikka muu sovellus on englanniksi, aargh!

Samaa “kaikki pitää kopioida reaalimaailmasta” -mantraa on noudatettu luonnollisesti myös osoitekirjassa (kuva alla). Sivunkäännöt, niitit ja kaikki! Miksei sitten saman tien ole sähköpostisovellusta tehty samaan tapaan? Kirjoituspöytä mustekynineen ja erilliset lajittelulaatikot tulevalle ja lähtevälle postille! Ehkä jotain piti jättää vielä seuraavaan OSX päivitykseenkin.

Onneksi osoitekirjaa en sovelluksena juurikaan käytä, toisin kuin kalenteria.

Ikkunointi

Kautta aikain Applen OSX käyttöjärjestelmän heikoin lenkki Windowsiin verrattuna on ollut ikkunointi – ja on edelleen. Nyt sovellusikkunoita pystyy sentään skaalaamaan joka reunasta ainoastaan oikean alanurkan sijaan. Ikkunan vasemman ylälaidan vihreä painike ei edelleenkään toimi konsistentisti, yleensä se suurentaa sovelluksen täyttämään kaiken tarjolla olevan tilan, mutta esimerkiksi iTunesin tapauksessa se vaihtaa sovelluksen eri tilaan, pienennetyksi soittimeksi.

Windows 7:ssa ikkunointi on toteutettu todella toimivaksi. Varsinkin suurella ruudulla on hyötyä ominaisuudesta jolla raahaamalla ikkunan hiirellä johonkin laitaan ja päästämällä irti sovellus täyttää ruudun ainoastaan puoliksi. Näin saa kaksi sovellusta nätisti rinnakkain. OSX:ssä saman lopputuloksen toteuttamiseksi tarvitaan käsityötä tai kolmannen osapuolen sovelluksia.

Helpotusta ikkunoiden aiheuttamaan informaatioähkyyn antavat F9 ja F10 pikanäppäimet, mutta F9:n toimintaakin on muutettu siten että sen sijaan että yksinkertaisesti kaikki avoimet ikkunat näytettäisiin kuten ennen, näytetään nyt ikkunat lajiteltuna “pinoihin” sovelluksen mukaan. Lienee makuasia onko uusi tapa parempi, mutta itse pidin vanhasta toteutuksesta enemmän.

Entisen “kyllä Apple osaa käyttöliittymät” -tunteen sijaan täytyy myöntää että Lionin jälkeen odotan seuraavaa suurta päivitystä hieman pelonsekaisin tuntein.  Pelkään että sama kehitys jatkuu; käyttöliittymiä ja sovelluksien toiminnallisuuksia yksinkertaistetaan liikaa iPhonen ja iPadin myötä. Applen tuotestrategian painopisteen muutos ammatilaisille suunnatuista työkaluista kuluttajaelektroniikan suuntaan jatkuu ja sama kehitys näkyy käyttöjärjestelmissä.

Leave a Reply

Paljonko on 10 + 4 ?
Please leave these two fields as-is:
Voidaksesi kommentoida, sinun on ratkaistava tämä matemaattinen ongelma. (Estää spammirobottien toiminnan)
Piki Digital small logo Piki Digital 2003 - 2018